Τα καλύτερα αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο που πρέπει να δείτε

Τα καλύτερα αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο που πρέπει να δείτε

May 3, 2023 0 By admin

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι! ❤️

Τα πιο δημοφιλή αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο που σχεδιάστηκαν από ορισμένους Αρχιτέκτονες του Ketchum, Idaho είναι αποτέλεσμα της ιστορίας και της τοπογραφίας του κράτους. Επιπλέον, οδήγησε σε στυλ που αντιπροσωπεύουν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες: τον τρόπο ζωής της Sun Valley που συναγωνίζεται το Άσπεν του Κολοράντο και τα σχέδια των μεγάλων ορεινών ράντσο που χρησιμοποιούν φυσικούς πόρους για υλικά και σχεδιασμό.

Στην αρχή μπορεί να φανεί ότι αυτά τα δύο αρχιτεκτονικά στυλ είναι αντίθετα μεταξύ τους. Ωστόσο, και οι δύο βασίζονται στην αφθονία της φυσικής ομορφιάς και των ανοιχτών χώρων που είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αϊντάχο.

Αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο

Στυλ ιστορικής αρχιτεκτονικής

Τα παλαιότερα στοιχεία αρχιτεκτονικών στυλ στο Αϊντάχο χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια κατά μήκος του ποταμού Clearwater. Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν βαθιά στη γη και βρήκαν δέκα κατασκευές όπου κάποτε ζούσαν οι πρόγονοι του Nimiipuu περίπου εκείνη την εποχή. Αυτό ήταν επίσης όταν οι ιθαγενείς φυλές της Αμερικής άρχισαν να χρησιμοποιούν άλογα που εισάγονταν από την Ευρώπη. Με την ευκολία του κυνηγιού βίσονα έφιππο, η αλλαγή σε tipi δερμάτων βουβάλου έγινε πιο κοινή.

Η Εκκλησία των Αγίων των Τελευταίων Ημερών άρχισε να χτίζει αρχιτεκτονική από πέτρα ακριβείας γύρω στο 1800. Οι έμποροι γούνας δημιούργησαν τα μόνα άλλα μη γηγενή κτίρια στο Αϊντάχο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, οι άποικοι βρήκαν γεωργία πατάτας και πολύτιμους λίθους, που ενίσχυσαν τον πληθυσμό. Αργότερα, εμφανίστηκαν διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ, καθένα από τα οποία παρουσίαζε ανοιχτούς χώρους.

Αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο

Από πού προέρχονται;

Το Αϊντάχο έγινε πολιτεία το 1890. Άρα, η αρχιτεκτονική του κράτους είναι κάτι παραπάνω από εκατόν τριάντα χρόνια. Περαιτέρω περιπλέκοντας τα αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο που μπορούν να αναγνωριστούν ως “Αϊντάχο” είναι ότι το Αϊντάχο είναι η μόνη πολιτεία στην Ένωση που εκτείνεται σε δύο ζώνες ώρας. Η γεωγραφική περιοχή είναι ποικίλη, από τα Βραχώδη Όρη στα βορειοδυτικά μέχρι τα λιβάδια, τις πεδιάδες και τα αρδευόμενα γεωργικά χωράφια στο νότο.

Αυτό που έχει σε αφθονία το Αϊντάχο είναι άγριο. Περίπου το 63% της γης του Αϊντάχο είναι δημόσια. ο Γραφείο Διαχείρισης Γης του Αϊντάχο υπεύθυνη για 32 εκατομμύρια στρέμματα παρθένας γης. Σημαίνει επίσης ότι λίγα έχουν αλλάξει για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας τον περασμένο αιώνα. Υπάρχουν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια με μηδενικό ανθρώπινο αποτύπωμα.

Η αρχιτεκτονική στους οικισμούς αντικατοπτρίζει συνήθως το στυλ που εισήγαγαν οι ιδρυτές της στην τοποθεσία.

Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (LDS)

ο Άγιοι των Τελευταίων Ημερών, ή Μορμόνοι, ήταν οι πρώτοι πρωτοπόροι του Αϊντάχο. Ο Μπρίγκαμ Γιανγκ έστειλε προσκυνητές στην επικράτεια του σημερινού Αϊντάχο ήδη από το 1855. Όταν το Αϊντάχο έγινε πολιτεία, το 20% του πληθυσμού ήταν Μορμόνοι. Η εκκλησία τους αντανακλά την ομορφιά των αρχιτεκτονικών στυλ του Αϊντάχο.

Η αρχιτεκτονική του ναού στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών είναι μικτή, αλλά δημιουργεί μια επιδραστική και αναγνωρίσιμη εμφάνιση. Για παράδειγμα, το Tabernacle, που χτίστηκε στο Μονπελιέ του Αϊντάχο, μόλις 13 χρόνια αφότου το Αϊντάχο έγινε πολιτεία, είναι ένα αρχιτεκτονικό μείγμα αυτού που οι ιστορικοί περιγράφουν ως “στυλ Art Deco, Prairie και Neoclassical Revival”.

Τις επόμενες δεκαετίες, η αρχιτεκτονική LDS καθόρισε αρκετά μεγάλα κτίρια στο Αϊντάχο. Σήμερα, σχεδόν το 25% των κατοίκων του Αϊντάχο εξακολουθούν να ταυτίζονται ως LDS. Η μόνη πολιτεία με υψηλότερο ποσοστό είναι η Γιούτα. Κατά συνέπεια, η «αρχιτεκτονική του ναού SOD» παραμένει διαδεδομένη στο Αϊντάχο.

Αρχιτεκτονικά στυλ Sun Valley στο Αϊντάχο

Αυτό το στυλ εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930 με το πρώτο μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο του Αϊντάχο. Οι πρώτοι αναβατήρες καρέκλας στον κόσμο εμφανίστηκαν το 1936 στα βουνά Proctor και Dollar. Έκτοτε, το Αϊντάχο είναι ηγέτης στα χιονοδρομικά κέντρα, γεννώντας το «Valley of the Sun Lifestyle».

Οι πρώτοι εξερευνητές του Αϊντάχο που κατασκήνωσαν στο Κέτσαμ του Αϊντάχο, έγραψαν: «Το μέρος ήταν πολλά υποσχόμενο, ο καιρός ήταν καλός και το γρασίδι καλό, έτσι ώστε τα εξαντλημένα άλογά μας να τρέφονται και να ξεκουράζονται». Τις επόμενες δεκαετίες, οι εκατομμυριούχοι, και τώρα οι δισεκατομμυριούχοι, αναζητούν το ίδιο «άνετο» περιβάλλον που απολάμβαναν οι πρώτοι πρωτοπόροι.

Ενώ οι εσωτερικοί χώροι των υπερσύγχρονων κτιρίων μπορεί να έχουν υπερσύγχρονες ανέσεις, η αρχιτεκτονική διατηρεί γενικά μια σύνδεση με τη μοναδική ομορφιά της γύρω γης. Κάθε νέο κτίριο ή έργο ανακαίνισης συνδυάζει την παλιά δυτική γοητεία, τη διασκέδαση και την κομψότητα.

Αρχιτεκτονική Mountain εναντίον Prairie

Στην ορεινή αρχιτεκτονική, οι σχεδιαστές πρέπει να εξετάζουν διαφορετικά επίπεδα εδάφους. Ένας άλλος παράγοντας είναι η μεταβαλλόμενη πορεία του ήλιου καθώς κινείται μέσα από εποχιακές αλλαγές ενάντια στην άνοδο των βουνών. Συχνά, οι ορεινές κατασκευές είναι πολυεπίπεδες κάθετα. Επιπλέον, οι αρχιτέκτονες πρέπει να κάνουν περιθώρια για την εποχική απορροή νερού και τα πιθανά σημεία συλλογής μετά από καταιγίδες.

Γύρω στις αρχές του εικοστού αιώνα, Φρανκ Λόιντ Ράιτ δημιούργησε ένα αρχιτεκτονικό στυλ βασισμένο στα λιβάδια των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Θεωρήθηκε το πρώτο δείγμα «αμερικανικής αρχιτεκτονικής». Μέχρι εκείνη την εποχή, τα ταχέως αναπτυσσόμενα δυτικά σύνορα μπορούσαν να δουν μια ποικιλία αρχιτεκτονικών στυλ κατά μήκος ενός μόνο δρόμου. Ο διάσημος αρχιτέκτονας ένιωσε μια «έλλειψη ενότητας» στον πολεοδομικό σχεδιασμό, όταν η εγχώρια αρχιτεκτονική αναπαρήγαγε απλώς ευρωπαϊκά στυλ, έτσι ώστε το γοτθικό να συντάσσεται με το γαλλικό country και το ιταλικό μπαρόκ.

Η αρχιτεκτονική λιβαδιών του Frank Lloyd Wright επέκτεινε τον χώρο διαβίωσης οριζόντια και όχι κάθετα. Χρησιμοποίησε οριζόντια μπλοκ οπτικού ορισμού με χρώμα και μοναδικές μάζες. Η εντύπωση που ήθελε να δώσει ο αρχιτέκτονας ήταν να προκαλέσει επέκταση στα Μεσοδυτικά κατά μήκος των λιβαδιών. Ήταν ένα σχέδιο που διαμόρφωσε ολόκληρη την καριέρα του.

Βόρεια έκθεση

Με τα βόρεια σύνορά του με τον Καναδά και τα ονόματα πόλεων όπως “Coeur d’Alene”, η καναδική επιρροή του Αϊντάχο είναι εμφανής. Η καναδική αρχιτεκτονική βρήκε επίσης το δρόμο της μέσα από τα βουνά. Οι αρχικοί άποικοι στο Βόρειο Αϊντάχο ήταν Γάλλοι παγιδευτές που ασχολούνταν συχνά με τους ντόπιους Ινδιάνους.

Πολλά όψιμα βικτοριανά σπίτια από τούβλα και τεχνίτες εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βόρειο Αϊντάχο. Ένα παράδειγμα είναι το Adlore Changnon House του 1897. Ωστόσο, βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της λεωφόρου Ridge, μια περιοχή που είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο κοντά στο κέντρο του Idaho Falls. Ενώ οι νέες κατασκευές σε αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ είναι περιορισμένες, ό,τι είναι παλιό συχνά γίνεται νέο και το στυλ είναι πιθανό να αποκτήσει δυναμική καθώς οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες σπιτιού ανακαλύπτουν την εκπληκτική ομορφιά του.

Το μέλλον της αρχιτεκτονικής στο Αϊντάχο

Καθώς οι αστικές περιοχές του Αϊντάχο επεκτείνονται, τόσο θα επεκτείνονται και τα αρχιτεκτονικά στυλ. Οι σημερινές τάσεις δείχνουν μια επιστροφή στη φύση με εξωτερικούς χώρους που ταιριάζουν σε κάθε έδαφος που αναπτύσσουν οι κατασκευαστές. Η έννοια της «ρουστίκ κομψότητας» σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις ανοίγει επιλογές που καλύπτουν το παρελθόν και το μέλλον.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια σε όλο τον κόσμο και με την πάροδο του χρόνου ήταν ένα παράθυρο στους πολιτισμούς που δημιούργησαν τα στυλ. Στο Αϊντάχο, ήταν αυτόχθονες, Γάλλοι, θρησκευόμενοι και πλούσιοι. Ποιος ή τι θα καθορίσει λοιπόν τα μελλοντικά καλύτερα αρχιτεκτονικά στυλ στο Αϊντάχο;

Το φως του λιμανιού στη θάλασσα

Το συγκρότημα κατοικιών HARBOR LIGHTS στο Maritime by Damac Properties προσφέρει ανέσεις παγκόσμιας κλάσης. Αυτά περιλαμβάνουν ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, πισίνα, διαμορφωμένους κήπους και αποκλειστικές υπηρεσίες θυρωρείου.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι! ❤️