Παραδείγματα κανόνων και προσδοκιών στην τάξη

Παραδείγματα κανόνων και προσδοκιών στην τάξη

June 7, 2023 0 By admin

Εάν είστε δάσκαλος που θέλει να δημιουργήσει κανόνες στην τάξη και προσδοκίες στην τάξη, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς. Θα σας δείξω μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη για την προσχολική ηλικία, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το γυμνάσιο. Μη διστάσετε να αντιγράψετε αυτά που λειτουργούν για εσάς και να τα χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι προσδοκίες στην τάξη;

Οι προσδοκίες στην τάξη είναι σημαντικές γιατί βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις συμπεριφορές που αναμένεται από αυτούς στο σχολείο. Ο καθορισμός σαφών κανόνων και προσδοκιών θα τους βοηθήσει επίσης να μάθουν πώς μπορούν να είναι επιτυχημένοι, παραγωγικοί και υπεύθυνοι συμμαθητές. Βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος για την τάξη.

Παραδείγματα προσδοκιών τάξης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που είναι κατάλληλες για μαθητές όλων των ηλικιών. Μη διστάσετε να αντιγράψετε ιδέες που σας αρέσουν.

 • Σεβαστείτε ο ένας τον άλλον και τον δάσκαλο: Να αντιμετωπίζετε πάντα τους συνομηλίκους και τους δασκάλους με καλοσύνη και κατανόηση. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργή ακρόαση όταν κάποιος μιλάει, να μην διακόπτει και να ενθαρρύνει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.
 • Έλα έτοιμος να μάθεις: Να είστε πάντα έτοιμοι να συμμετέχετε στην τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά όλων των απαραίτητων υλικών και την ολοκλήρωση της εργασίας που τους έχει ανατεθεί.
 • Ακούστε και ακολουθήστε τις οδηγίες: Να είστε προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του μαθήματος και να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του δασκάλου.
 • Συνεργαστούν: Να συνεργάζεστε πάντα με θετικό, υποστηρικτικό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ομαδικά έργα, δραστηριότητες συνεργατών ή συζητήσεις στην τάξη.
 • Επιμείνετε στην εργασία: Μείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αυτό περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση των προσωπικών περισπασμών και την παραμονή ενεργού κατά τη διάρκεια διαλέξεων, δραστηριοτήτων και αναθέσεων.
 • Διατηρήστε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον μάθησης: Να είστε υπεύθυνοι για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Καθαρίστε τυχόν ακαταστασία και μεταχειριστείτε όλο τον εξοπλισμό και τα υλικά με προσοχή.

Κανόνες και απαιτήσεις για την προσχολική τάξη

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και χτίζουν τα ακαδημαϊκά τους θεμέλια. Αυτή είναι μια στιγμή για να θέσετε προσδοκίες στην τάξη που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν πώς να συμπεριφέρονται και να ενεργούν στο σχολείο. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη προσχολικής ηλικίας για αυτούς τους μικρούς μαθητές.

Παραδείγματα προσδοκιών στην προσχολική τάξη

 • Σεβασμός – Να σέβεστε τους δασκάλους, τους συνομηλίκους και το εκπαιδευτικό υλικό. Να είστε ευγενικοί με τα λόγια και τα χέρια σας.
 • Να είσαι καλός ακροατής Δώστε προσοχή όταν μιλούν οι δάσκαλοι ή οι συμμαθητές σας και ακολουθήστε τις οδηγίες των δασκάλων σας.
 • συμμετέχω – Όλοι μπορείτε να κάνετε κάτι μοναδικό. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες και συζητήσεις της τάξης και εκφράστε τις σκέψεις και τις ιδέες σας.
 • Μοιραστείτε και συνεργαστείτε – Σε αυτήν την προσχολική τάξη, μοιραζόμαστε υλικά και παιχνίδια και δουλεύουμε μαζί.
 • έχω Αυτοέλεγχος – Μπορείτε να δείξετε ότι έχετε τον έλεγχο περιμένοντας τη σειρά σας, χρησιμοποιώντας απαλά χέρια και χρησιμοποιώντας λέξεις για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας.
 • Να είσαι υπεύθυνος – Αναλάβετε την ευθύνη για τα υπάρχοντά σας και βοηθήστε να διατηρείται η τάξη καθαρή και τακτοποιημένη. Αυτό περιλαμβάνει καθαρισμό μετά από δραστηριότητες και σεβασμό στους κοινόχρηστους χώρους.
 • Χρησιμοποιήστε την εσωτερική σας φωνή– Στην τάξη χρησιμοποιούμε εσωτερικές φωνές και δεν φωνάζουμε ή ουρλιάζουμε.
 • Χρησιμοποιήστε τα πόδια σας για περπάτημα– Στην τάξη περπατάμε συνέχεια, δεν τρέχουμε, για να είμαστε ασφαλείς.
 • Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας για τον εαυτό σας– Απαγορεύεται να χτυπάς ή να αγγίζεις τα πόδια άλλων ή να αγγίζεις κάτι που δεν είναι δικό σου.
 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας– Μην ξεχάσετε να περιμένετε τη σειρά σας, πείτε ευχαριστώ και μοιραστείτε.
 • Να είσαι ευγενικός– Να είστε πάντα ευγενικοί με τους δασκάλους και τους συμμαθητές.
 • Μένουν στη θέση τους– Μείνετε εκεί που βρίσκεστε όταν η τάξη είναι σε συνεδρία εκτός αν ο δάσκαλός σας σας πει να μετακινηθείτε.
 • σήκωσε το χέρι σου- Πριν μιλήσετε, σηκώστε το χέρι σας και περιμένετε να σας καλέσει ο δάσκαλος.

Προσδοκίες από την τάξη του νηπιαγωγείου

Τα νηπιαγωγεία είναι νέοι μαθητές που μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται στην τάξη. Ο καθορισμός σαφών προσδοκιών στην τάξη θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς, σεβασμού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για να μάθουν και να αναπτυχθούν αυτοί οι μαθητές. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη του νηπιαγωγείου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας.

Παραδείγματα κανόνων και απαιτήσεων για μια τάξη νηπιαγωγείου

 • Δείξε σεβασμό: Αντιμετωπίστε ο ένας τον άλλον και τους δασκάλους με σεβασμό. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση όταν μιλούν οι άλλοι, την κοινή χρήση και την προσφορά βοήθειας όταν χρειάζεται.
 • Να είσαι ευγενικός: Να είστε πάντα ευγενικοί μεταξύ τους και με τους δασκάλους. Να συμπεριφέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες: ακολουθήστε τις οδηγίες των δασκάλων, όπως η έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών, η παραμονή στην ουρά και το να σηκώσετε τα χέρια σας όταν θέλετε να μιλήσετε.
 • Να είσαι υπεύθυνος: Φροντίστε τα πράγματά σας, καθαρίστε τον εαυτό σας, ολοκληρώστε τις εργασίες σας.
 • συμμετέχω: συμμετέχετε σε δραστηριότητες της τάξης όπως ακρόαση, υποβολή ερωτήσεων και ανταλλαγή ιδεών.
 • Πρόσεχε: Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας όπως το να περπατάτε ήσυχα στους διαδρόμους, να χρησιμοποιείτε υλικά και εξοπλισμό με ασφάλεια και να κρατάτε μακριά τα χέρια σας.
 • Πάρτε τη σειρά και μοιραστείτε- Σε αυτή την τάξη του νηπιαγωγείου, μοιραζόμαστε υλικά και παιχνίδια και δουλεύουμε μαζί.
 • σήκωσε το χέρι σου- Πριν μιλήσετε, σηκώστε το χέρι σας και περιμένετε να σας καλέσει ο δάσκαλος.
 • Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο των άλλων

Προσδοκίες από την τάξη του δημοτικού

Ο καθορισμός σαφών προσδοκιών στην τάξη είναι κρίσιμος για τη δημιουργία ενός θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος στο δημοτικό σχολείο. Αυτό βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις ευθύνες τους. Ας δούμε μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι δάσκαλοι.

Παραδείγματα κανόνων και προσδοκιών σε μια τάξη δημοτικού σχολείου

 • Να είστε ενεργός ακροατής: Ακούστε προσεκτικά όταν μιλούν οι άλλοι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας οπτική επαφή με το άτομο που μιλάει και μένοντας σιωπηλός ενώ οι άλλοι μιλούν.
 • Δείξε σεβασμό: Δείξτε σεβασμό για όλους στην τάξη. Αντιμετωπίστε τους συμμαθητές, τους δασκάλους και την περιουσία του σχολείου με προσοχή και ανησυχία. Αυτό περιλαμβάνει το να είσαι ευγενικός, ευγενικός, να μοιράζεσαι και να εμπλέκεις άλλους.
 • Να είστε υπεύθυνος μαθητής: Ξεκινήστε και ολοκληρώστε τις εργασίες έγκαιρα. Παρακολουθήστε τις εργασίες και τις προθεσμίες σας και οργανώστε την εργασία σας.
 • συμμετέχω: συμμετοχή σε δραστηριότητες και συζητήσεις της τάξης. Εκφράστε τις ιδέες σας, κάντε ερωτήσεις και συνεργαστείτε παραγωγικά με άλλους.
 • Έλα στην ώρα σου στο σχολείο– Φτάστε έγκαιρα στο σχολείο για να είστε έτοιμοι να μάθετε και να συμμετέχετε και να μην χάσετε τίποτα.
 • Προετοιμάσου: Ελάτε στην τάξη προετοιμασμένοι και έτοιμοι να μάθετε. Αυτό περιλαμβάνει σχολικά βιβλία, τετράδια, χαρτικά και οποιοδήποτε απαραίτητο υλικό, καθώς και ολοκληρωμένες εργασίες.
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες – Ακούστε όταν ο δάσκαλος δίνει οδηγίες
 • Βάλε τα δυνατά σου- Η δουλειά σας δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αλλά προσπαθείτε πάντα να κάνετε το καλύτερο δυνατό.
 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας – Σε αυτό το μάθημα λέμε παρακαλώ, ευχαριστώ, κοινοποιήστε, περιμένετε τη σειρά σας και χρησιμοποιείτε πάντα καλά λόγια.

Κανόνες και προσδοκίες στην τάξη του γυμνασίου

Το γυμνάσιο είναι μια σημαντική περίοδος αλλαγών για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων μεταβάσεων μεταξύ τάξεων. Είναι σημαντικό να τεθούν σαφείς προσδοκίες για τους μαθητές γυμνασίου στην αρχή του έτους. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών που λειτούργησαν καλά για άλλους δασκάλους.

Παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη του γυμνασίου

 1. Προετοιμάσου: ελάτε στην τάξη με όλα τα απαιτούμενα υλικά, ολοκληρώστε τις εργασίες για το σπίτι και ετοιμαστείτε να συμμετάσχετε σε συζητήσεις και δραστηριότητες στην τάξη.
 2. Σεβάσου τους άλλους: Να είστε ευγενικοί και προσεκτικοί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους σας. Σεβαστείτε την περιουσία των άλλων. Μην αγγίζετε και μην γράφετε πράγματα που δεν σας ανήκουν. Οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού ή διάκρισης δεν θα γίνει ανεκτή.
 3. Επιμείνετε στην εργασία: Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις εργασίες που σας ανατίθενται και σε όσα μαθαίνουμε. Η ώρα του μαθήματος δεν είναι η ώρα για να κάνετε παρέα με φίλους, να παίξετε στο τηλέφωνο ή να πάρετε έναν υπνάκο. Χρησιμοποιήστε την ώρα της τάξης για να ολοκληρώσετε την εργασία και να ολοκληρώσετε τις εργασίες όταν χρειάζεται.
 4. ακούω: Ακούστε τον δάσκαλο και τους άλλους όταν μιλούν. Αποφύγετε να διακόπτετε και να μιλάτε όταν ο δάσκαλος μιλάει ή άλλη ενοχλητική συμπεριφορά.
 5. Κανοντας ερωτησεις: Μη διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση. Εάν χρειάζεται να διευκρινίσετε κάτι και να κάνετε μια ερώτηση, το πιθανότερο είναι ότι κάποιος άλλος έχει την ίδια ερώτηση. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να περιμένετε μέχρι μετά το μάθημα για να με ρωτήσετε απευθείας.
 6. Ακολουθήστε τους Κανόνες της τάξης: Ακολουθήστε όλους τους κανόνες στην τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο εισόδου και εξόδου από την τάξη και τη μετάβαση μεταξύ δραστηριοτήτων.
 7. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας: Είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας. Όλοι κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε από αυτά και εφαρμόζουμε αυτά τα μαθήματα προχωρώντας.

Προσδοκίες στην τάξη του γυμνασίου

Οι μαθητές γυμνασίου είναι ήδη εξοικειωμένοι με τις σχολικές συνήθειες, αλλά πρέπει ακόμα να ενισχύσουν τις προσδοκίες τους για να δημιουργήσουν ένα παραγωγικό και ασφαλές περιβάλλον μάθησης. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που χρησιμοποιούνται από άλλους δασκάλους γυμνασίου.

Παραδείγματα προσδοκιών συμπεριφοράς στην τάξη

 • Συμμετοχή και συμμετοχή: Οι μαθητές αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις της τάξης, να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας δυναμικής και διαδραστικής εμπειρίας στην τάξη που προάγει τη μάθηση και την ανάπτυξη.
 • Σεβασμός και ευγένεια: Οι φοιτητές αναμένεται να συμπεριφέρονται στους συνομηλίκους τους, τους καθηγητές και το προσωπικό τους με σεβασμό και ευγένεια. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση όταν μιλούν οι άλλοι, την αποφυγή ενοχλητικής συμπεριφοράς και τη χρήση κατάλληλης γλώσσας.
 • Προσέλευση και συνέπεια: Οι μαθητές αναμένεται να παρακολουθούν τακτικά τα μαθήματα και να προσέρχονται στην ώρα τους για να μην χάνουν σημαντικές πληροφορίες. Η παράλειψη μαθημάτων ή η καθυστέρηση συχνά όχι μόνο επηρεάζει την ατομική μάθηση, αλλά επίσης διαταράσσει τη ροή των μαθημάτων και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άλλους μαθητές.
 • Προετοιμασία και οργάνωση: Περιμένουμε από τους μαθητές να έρθουν στην τάξη προετοιμασμένοι με όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως σχολικά βιβλία, τετράδια και χαρτικά. Επιπλέον, οι μαθητές πρέπει να παρακολουθούν τις εργασίες και τις ημερομηνίες λήξης και να ολοκληρώνουν τις εργασίες εγκαίρως.
 • Συμμόρφωση με κανόνες και διαδικασίες: Αναμένουμε από τους μαθητές να ακολουθούν όλους τους κανόνες του σχολείου και της τάξης, συμπεριλαμβανομένου του ενδυματολογικού κώδικα, της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ακαδημαϊκής ακεραιότητας.
 • Επικοινωνία: Αναμένουμε από τους μαθητές να επικοινωνούν ανοιχτά και επαγγελματικά με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση διευκρινίσεων όταν χρειάζεται, την παροχή σχολίων και την έκφραση ανησυχιών ή ιδεών με σεβασμό.

Αναμονή για εκτύπωση της τάξης

Κανόνες τάξης εκτυπώσιμων | Βρείτε τα εδώ

Δημιούργησα μερικά εκτυπώσιμα, αν θέλετε να έχετε έναν καλό κανόνα και προσδοκίες στην τάξη αναρτημένες σε έναν πίνακα ανακοινώσεων ή στον τοίχο της τάξης σας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτά που είναι κατάλληλα για την τάξη σας και να τα εκτυπώσετε και να αγνοήσετε τα υπόλοιπα. Αυτά θα λειτουργήσουν καλά για τα παιδιά από την προσχολική ηλικία έως το γυμνάσιο, ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε.

Μπορείτε να βρείτε αυτά στο Etsy εδώ.

Ακολουθούν οι κανόνες και οι προσδοκίες της τάξης που περιλαμβάνονται:

 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας
 • Να είστε έτοιμοι να μάθετε
 • Να προσπαθείς πάντα το καλύτερο
 • Να σέβεστε ο ένας τον άλλο
 • Ποτέ μην τα παρατάς
 • Να είσαι πάντα ευγενικός
 • Μοιραστείτε το ένα με το άλλο
 • Κανοντας ερωτησεις
 • Να είσαι καλός ακροατής
 • Καθίστε και δουλέψτε ήσυχα
 • Συμμετοχή στην τάξη
 • Σηκώστε το χέρι σας για να μιλήσετε
 • Χρησιμοποιήστε την εσωτερική σας φωνή
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες
 • Χρησιμοποιήστε πόδια για περπάτημα
 • Ακολουθήστε τους Κανόνες Ασφαλείας
 • Μείνετε συντονισμένοι στο Talk
 • Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας για τον εαυτό σας
 • Φροντίστε την τάξη μας
 • Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον

Καθορισμός προσδοκιών στην τάξη με τους μαθητές

Μια υπέροχη ιδέα είναι να εμπλέκετε τους μαθητές σας στους κανόνες και τις προσδοκίες και να βεβαιωθείτε ότι τους κατανοούν.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για τον καθορισμό προσδοκιών στην τάξη με τους μαθητές:

 • Συζητήστε την κατάλληλη συμπεριφορά, κανόνες και προσδοκίες ως τάξη.
 • Διαβάστε βιβλία που αναδεικνύουν θετικές ενέργειες και επιλογές.
 • Πραγματοποιήστε σενάρια για να εξασκήσετε την αναμενόμενη συμπεριφορά.
 • Χρησιμοποιήστε οπτικές υπενθυμίσεις όπως αφίσες, πινακίδες και γραφήματα για να ενισχύσετε τις προσδοκίες.

Τώρα λοιπόν θα πρέπει να έχετε μερικά εξαιρετικά παραδείγματα προσδοκιών τάξης που μπορείτε να αντιγράψετε ή να τροποποιήσετε ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες της τάξης σας. Αν βρήκατε αυτή την ανάρτηση χρήσιμη, κοινοποιήστε την!

Τώρα που έχετε τους κανόνες και τις προσδοκίες, μπορείτε να δείτε μερικές νέες ιδέες επιβράβευσης στην τάξη εδώ…

41 έξυπνες ανταμοιβές για την τάξη

Ακολουθούν μερικές ακόμη αναρτήσεις που μπορεί να σας αρέσουν…

35 έξυπνες ιδέες για τη διαχείριση της τάξης

Ζώα επιφάνειας εργασίας (15 δημιουργικές ιδέες για να δοκιμάσετε φέτος)

Ο απόλυτος οδηγός σχεδιασμού της τάξης