Οι κεραυνοί πέφτουν αεροπλάνα;

Οι κεραυνοί πέφτουν αεροπλάνα;

November 6, 2023 0 By admin

Πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν με αεροπλάνο αναρωτιούνται: «Αν συμβεί κάποια αρνητική κατάσταση, πώς θα αντιδράσει το αεροπλάνο, με άλλα λόγια, θα συντριβεί;». Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο στυλ. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς είναι οι αεροπορικές μεταφορές. Τι θα συμβεί λοιπόν εάν κεραυνός χτυπήσει τα αεροπλάνα που είναι τόσο ανένδοτα για την ασφάλεια; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Τι θα συμβεί αν το αεροπλάνο χτυπηθεί από κεραυνό;

Το να ταξιδεύετε χιλιάδες μέτρα πάνω από το έδαφος με δυνατή βροχή, βροντές και δέσμες φωτός που φωτίζουν τον ουρανό καθώς κοιτάτε έξω από το παράθυρο μπορεί να είναι απόκοσμο. Εν τω μεταξύ, ένα αεροπλάνο μπορεί να χτυπηθεί από κεραυνό με ενέργεια 1 δισεκατομμύριο joules.

Αλλά τότε τα αεροπλάνα μπορούν εύκολα να προσγειωθούν στον προορισμό τους σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Πώς λοιπόν τα αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρα χιλιάδων μέτρων και (σπάνια) εκτίθενται σε τέτοια δυσμενή καιρικά φαινόμενα κλείνουν τόσο με ασφάλεια στην προσγείωση;

Ψάχνετε για έξοδο σε υψόμετρο 10.000 μέτρων!  Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροπλάνου;

Ψάχνετε για έξοδο σε υψόμετρο 10.000 μέτρων! Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροπλάνου;

Πώς, λοιπόν, συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε χιλιάδες μέτρα υψόμετρο; Πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα ενός αεροπλάνου; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες του θέματος, είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ κεραυνού και κεραυνού. Ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση που εμφανίζεται μεταξύ του εδάφους και των νεφών και εξισορροπεί το ηλεκτρικό δυναμικό. Ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ ενός ηλεκτρικά φορτισμένου νέφους και ενός άλλου νέφους.

Ενώ οι τιμές της κεραυνικής τάσης κυμαίνονται από 10 έως 100 εκατομμύρια βολτ, η θερμοκρασία τους μπορεί να φτάσει τους 40.000 βαθμούς Κελσίου. Οι κεραυνοί, που ταξιδεύουν με σχεδόν τη μισή ταχύτητα του φωτός, συμβαίνουν στη Γη περίπου 8 εκατομμύρια φορές την ημέρα. Εκτός από αυτά τα στατιστικά στοιχεία, όταν αναλογιστεί κανείς τα χιλιάδες αεροπλάνα που πετούν σε όλο τον κόσμο καθημερινά λόγω της ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο ο κεραυνός να χτυπήσει αεροπλάνα.

Με τη σημερινή τεχνολογία, δεν είναι ακόμη δυνατό να αποτραπεί το χτύπημα των αεροσκαφών από κεραυνό, αλλά μπορούν να προστατευτούν από κεραυνούς χωρίς καμία ζημιά. Τόσο πολύ που όταν εξετάζουμε την ιστορία της αεροπορίας, ο αριθμός των αεροπορικών δυστυχημάτων που προκαλούνται κυρίως από κεραυνούς περιορίζεται σε λίγα.

Λοιπόν, ποιο σύστημα προστατεύει τα αεροπλάνα από κεραυνούς;

Το σύστημα που προστατεύει τα αεροπλάνα που πετούν στον ουρανό από ένα ισχυρό χτύπημα όπως ο κεραυνός βασίζεται στην πραγματικότητα σε έναν πολύ απλό νόμο της φυσικής. Αυτός ο νόμος ανακαλύφθηκε από τον φυσικό Michael Faraday το 1836. Κλουβί Faraday. Η βασική αρχή της κυψέλης Faraday είναι ότι ένα κλειστό αγώγιμο κουτί προστατεύει το εσωτερικό του από ισχυρές ηλεκτρικές επιρροές που προέρχονται από το εξωτερικό.

Η ενέργεια που παράγεται από κεραυνούς, που χτυπούν κυρίως ένα αεροσκάφος κατά την ανάβαση ή την κάθοδο, κατανέμεται σε όλο το σώμα του αεροσκάφους, το εξωτερικό του οποίου καλύπτεται με αγώγιμα υλικά όπως το αλουμίνιο και είναι κατασκευασμένο ως κλωβός Faraday, και στη συνέχεια επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. μέσω ακροφυσίων εξάτμισης προσαρτημένα σε διάφορα σημεία του αεροσκάφους. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες μέσα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους χωρίς να επηρεάζονται από αυτή την τεράστια ενέργεια που ρέει έξω. Ο κεραυνός χτυπά ένα αεροσκάφος, συνήθως από αιχμηρά μέρη όπως η μύτη ή το άκρο του φτερού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αφήνει μια ουλή μεγέθους νομίσματος στο σημείο της πρόσκρουσης. Κατά κανόνα, το βάθος της ζημιάς είναι μικρότερο από 1 mm.

Αν και οι κεραυνοί συμβαίνουν σε μεγάλους αριθμούς και περιέχουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, η πιθανότητα αρνητικού αντίκτυπου στα αεροπορικά ταξίδια είναι πολύ μικρή. Επομένως, το να έχουμε φοβερές σκέψεις και πανικό για τέτοια μετεωρολογικά φαινόμενα ενώ ταξιδεύουμε θα ήταν άδικο για ένα σύγχρονο αεροσκάφος σχεδιασμένο να πετάει σε πολλές δύσκολες συνθήκες στον ουρανό και για πιλότους που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο πιλοτήριο τους.

Πώς μάθατε πώς τα αεροπλάνα, που είναι τεράστια οχήματα, προστατεύονται από κεραυνούς; Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις απόψεις σας σχετικά με αυτό μαζί μας στην ενότητα σχολίων.